هنگام شب برخلاف تصورات عموم که فکر می کنند با خاموش شدن نور آکواریوم همه موجودات به خواب می روند، بسیاری از جانداران موجود در آکواریوم شروع به فعالیت می کنند. در ادامه این مطلب برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد ماهی های شبگرد آکواریومی با ما همراه باشید.
موجودات دریایی به ویژه ماهی ها از متنوع ترین موجودات روی زمین محسوب می شوند و خیلی از آنها را نمی توان در طبیعت و در نور روز دید. جالب است بدانید که صخره های مرجانی در طول روز بسیار شلوغ هستند، اما این شلوغی در شب متوقف نمی شود و صرفا شیفت ماهی ها فقط تغییر می کند! بعد از غروب خورشید و بیرون آمدن ماه، یک گروه کاملاً متفاوت از ساکنان دریایی برای گذراندن فعالیت های خود به بیرون می آیند.
با ماهی های آکواریومی شبگرد آشنا شوید
به طور کلی ماهی های آکواریومی به دو گروه تقسیم می شوند: ماهیان آب شیرین و ماهیان آب شور. با وجود این گروه بندی در هر دسته، زیرمجموعه های مختلفی هم وجود دارد. یکی از راههای تقسیم بندی زیر مجموعه های مختلف ماهیهای آب شور، بر اساس بیشترین فعالیت آن ها در بازه زمانی خاص خودشان است. در ادامه بیشتر درمورد تقسیم بندی ماهی های آب شور صحبت خواهیم کرد.
به گونه هایی از ماهی ها ماهی دریایی روزگرد اطلاق میشود که بر خلاف ماهی های شبگرد بیشترین فعالیت را در طول روز دارند. گونههای کرپوسکولار نیز وجود دارند که در حوالی اوایل صبح و غروب به فعالیت می پردازند. در محیط آکواریوم بیشتر گونه های ماهی میتوانند خود را با فعالتر شدن در زمان دیگری از شبانهروز سازگار کنند و معمولا به فعالیت در طول روز عادت می کنند اما بعضی از گونه های شب گرد یا شب زی کماکان در شب فعال تر خواهند ماند.
ماهی های دریایی شب زی یا شب گرد برای زندگی در شب سازگاری های ویژه ای دارند که اگر درک درستی از رفتار آن ها داشته باشید می توانید تا حدود زیادی نیازشان را در آکواریوم خانه تان برطرف کنید. در ادامه به بیان این ویژگی ها می پردازیم.
اکثر ماهی های شبگرد به دلیل کاهش دیدی که درشب بوجود می آید با سرعت کمتری نسبت به ماهی های روزگرد شنا می کنند و معمولا برای استفاده حداکثری از نور چشم های بزرگتری دارند.
اکثر ماهی های شب زی در گروه های کوچک زندگی می کنند و یا از گونه های منفردی هستند که کمتر به صورت دسته جمعی به شنا می پردازند. این ماهی ها در طول روز نسبتاً خجالتی رفتار می کنند و تا زمانی که هوا تاریک شود در نقاط کم نور و در میان حفره ها پنهان می مانند. رنگ بیشتر ماهی های شب زی یا همان ماهی های شبگرد به دلیل استتار در نور کم زرد، قرمز یا قهوه ای است و اکثرا گوشتخوار هستند. خط جانبی موجود بر بدن آن ها برای تشخیص حرکت آب و موج کاملا توسعه یافته است.
انواع ماهی های شبگرد
ماهی های دریایی شبگرد گونه های بسیار متنوعی دارند اما همه آن ها برای نگهداری در آکواریوم های خانگی مناسب نیستند. در ادامه به معرفی گونه های متداول این ماهی های شبگرد در آکواریوم های خانگی می پردازیم.
سنجاب ماهی ها ؛ از کوچکترین ماهی های شبگرد
این ماهی های قرمز رنگ نهایتا تا اندازه 5 اینچ رشد می کنند و نمای بسیار زیبا و جذابی به آکواریوم می بخشند. جالب است بدانید که این ماهی ها به چشمان درشتشان معروف اند!
بهترین شرایط برای نگهداری از سنجاب ماهی ها یک آکواریوم با تعداد زیادی مخفیگاه و سایه دار می باشد و باید فضای شنای مناسبی داشته باشند. رشد این ماهی های شبگرد نسبتا سریع بوده و لازم است از همان ابتدا آکواریوم را به اندازه کافی بزرگ در نظر بگیرید. این ماهی ها به طور کلی رفتاری صلح طلب دارند اما در صورتی که ماهی هایی کوچکتر از آن ها در آکواریوم وجود داشته باشد ممکن است آن را شکار کنند.
ماهی های شبگرد معروف؛ کاردینال ها
از پرطرفدارترین و معروف ترین ماهی های آکواریوم آب شور، کاردینال ها هستند. این ماهی ها بسیار آرام، صلح طلب و مقاوم هستند که به راحتی می توانید از آن ها نگهداری کنید.
محیط مناسب برای کاردینال ها می تواند یک آکواریوم با نوری ملایم و پناهگاه های متعدد برای نگهداری از این ماهی ها باشد. در صورتی که این ماهی ها توسط ماهی های دیگر مورد اذیت و آزار قرار بگیرند به سرعت در پناهگاه پنهان می شوند و به ندرت از آن خارج خواهند شد، در نتیجه باید در کنار ماهی هایی آرام و صلح جو نگهداری شوند.
عقرب ماهی ها از سمی ترین ماهی های شبگرد
عقرب ماهی ها جزئی از سمیترین ماهی های جهان محسوب می شوند و دارای خارهایی تیز هستند که پوشیده شده از مخاط سمی است. این ماهی های شبگرد عموماً برای استتار در محیط، رنگی می باشند و یک شکارچی ماهر محسوب می شوند. شکار آن ها، ماهی هایی که اندازه دهانشان باشند و همچنین میگوها و خرچنگ ها را شامل می شود. ماهی های مناسب برای همزیستی با این گونه شامل اسنپرها، گروپرها، ماشه ماهیان و فرشته ماهیان بزرگ می باشند.
این ماهی ها فعالیت زیادی ندارند و متابولیسم بدن آن ها تقریبا پایین است؛ در نتیجه دو تا سه بار تغذیه در هفته می تواند برای می تواند برای آن ها کافی باشد.
مارماهی ها؛ ساکنان منحصر به فرد آکواریوم
مارماهی ها موجودات بسیار جالب و جذابی هستند که می توانید در آکواریوم خود از آن ها استفاده کنید. این ماهی ها را میتوان در یک آکواریوم در کنار ماهی های نیمه تهاجمی به همراه دکورهای صخره ای شکل و دارای مخفیگاه نگهداری کرد.
تغذیه مار ماهی باید دو بار در هفته و از گوشت های خرد شده میگو و ماهی و سایر غذاهای گوشتی متداول باشد. موقع غذا دادن به این ماهی شبگرد نیز بهتر است که از یک وسیله بلند مثل گیره های مخصوص یا پنس استفاده کنید.
موقع نگهداری از مارماهی استفاده از یک درپوش محکم و مناسب برای آکواریوم را فراموش نکنید. ضرورت استفاده از درپوش برای این است که این ماهی به بیرون از آکواریوم نیاید و باعث مرگش نشود. توجه داشته باشید که نگهداری سخت پوستانی مثل میگو و خرچنگ در کنار مارماهی باعث خورده شدن و نابودی آن ها توسط این ماهی می شود.
نور مناسب برای نگهداری از ماهیان شبگرد چقدر است؟
برای حفظ آسایش ماهی ها لازم است تا حد امکان از روند نور طبیعی محیط تقلید کنید و به شبیه سازی نور شبانه بپردازید. با استفاده از نور ملایمی که بتواند نور مهتاب در شب را برای ماهی های شبگرد شبیه سازی کند می توانید زندگی آرام و به دور از تنش را برای ماهی های شبگرد خود فراهم کنید.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی نحوه رفتار با ماهی های شبگرد و معرفی متداول ترین انواع این ماهی های آب شور پرداختیم. مجموعه آکواریوم انزلی امیدوار است که از خواندن این مطلب لذت برده باشید. برای آشنایی بیشتر با دنیای ماهی ها می توانید از مجموعه هیجان انگیز آکواریوم انزلی بازدید کنید.