همانطور که انسانها به ویتامینها برای حفظ سلامتی و رشد صحیح نیاز دارند، ماهیها نیز این تغذیه را برای رشد، تقویت سیستم ایمنی و حفظ سلامتی خود نیاز دارند. ماهیها، همانند ما، نیاز به ویتامینهای مختلفی دارند که در تغذیه آنها باید در نظر گرفته شود. بنابراین، تغذیه صحیح ماهیها شامل تامین ویتامینها است که برای رشد، سلامتی و بقا ضروری است. به همین دلیل، مهم است که برای ماهیها یک رژیم تغذیه مناسب برای بهبود سلامتی و عمر آنها تهیه کنیم. در ادامه این مطلب به بررسی نکاتی درباره تغذیه صحیح ماهیها خواهیم پرداخت.
توصیههای مناسب در رابطه با تغذیه ماهیها
- برای تغذیه صحیح ماهیانمان، میتوانیم انواع مختلف غذاها را به آنها بدهیم و روزی دو تا سه بار غذا را در اختیارشان قرار دهیم. بعضی از ماهیان مانند جراحماهیان و آنتیاسها برای حفظ سلامتی خود نیاز به تغذیه چند بار در طول روز دارند، چرا که متابولیسم بالایی دارند.
- در هر بار تغذیه، تنها اندازهای از غذا را در آکواریوم بریزید که ماهیها قادر به مصرف آن در در زمانی حدود 5 دقیقه باشند.
- در طول هفته، دو بار می توان برای غذا دادن به ماهیها از محلول مولتی ویتامین و عصاره سیر استفاده کرد. به منظور انجام این کار، غذا را به مدت 10 دقیقه در چند قطره مولتی ویتامین و عصاره سیر بخوابانید. این اقدام باعث جذب محلول ها توسط غذا می شود. سپس غذا را به ماهیها بدهید.
- باید غذایی که در آکواریوم ریخته شده و مانده است را بعد از گذشت یک ساعت جمع آوری کنید.
- برای حفظ وضعیت تغذیه صحیح ماهیان، بهتر است هفته ای حداقل یک بار از غذاهای زنده استفاده کنید. علاوه بر این، در طول هفته باید مراقب باشید و بیش از سه بار از غذاهای منجمد برای تغذیه ماهیان استفاده نکنید.
دسته بندی ماهیان بر اساس نحوه تغذیه
نوع غذای ماهی بستگی زیادی به نحوه تغذیه آن دارد. برخی از ماهیها عادت دارند که غذای خود را از روی سطح آب بخورند. این ماهیها بهسرعت بعد از ریختن غذا به سطح آب حرکت میکنند و غذا را میل میکنند.
دسته دوم ماهی ها، ماهیانی هستند که برای تغذیه خود از کف آکواریوم استفاده می کنند. این دسته از ماهیها شامل انواع مختلفی از کت فیش ها، لجن خوارها و سایر ماهیان کف خوار می شوند. این ماهیان برای خوردن غذا، از کف آکواریوم آن را به دست می آورند و پس از اینکه غذا در آب ته نشین می شود، به سراغ آن می روند و از آن تغذیه می کنند.
دسته سوم ماهیانی هستند که به ماهیان صبور معروف هستند. آنها دوست دارند غذای خود را به تدریجی و آرامی دریافت کنند.غذای مناسب برای این دسته از ماهیان باید به آرامی در آب فرو رود و در طول مدت زمانی که به قعر آکواریوم فرو رفته است، از آن تغذیه کنند. پس بهتر است در انتخاب غذای این دسته از ماهیان، به ترجیحات خاص آنها احترام بگذارید.
برخی از ماهی ها نیاز به تغذیه ویژه دارند تا بتوانند سالم و قوی رشد کنند. برای مثال، ماهی فلاور هورن برای رشد قسمت هد خود به غذای مخصوصی نیاز دارد. ارزش این نوع ماهیها براساس سایز هد آنها سنجیده میشود.بنابراین تأمین غذای مخصوص برای رشد هد این ماهیها بسیار ضروری است.
غذای ماهی ها، به غذای گوشتخوار و گیاهخوار دستهبندی می شوند، اگرچه برخی از ترکیبات آنها مشابه است، اما در کل بهتر است به هر نوع ماهی، غذای مخصوص خودش را بدهید تا بتوانند قوی، سالم و زیبا بمانند. بعضی از ماهیها نیاز دارند که پروتئین بیشتری در غذای خود داشته باشند و این مقدار پروتئین در غذای مخصوص آنها موجود است.
انواع غذاهای ماهیهای آکواریومی
آرتمیا
غذایی که در صنعت آکواریوم و به ویژه در ایران، بیشترین استفاده را دارد، آرتمیا است.
آرتمیای پرورش یافته توسط برخی از شرکت ها بطور تخصصی در بسته های کوچک به بازار عرضه میشوند. این بسته ها به شرط نگهداری در محیط خنک، میتوانند حداکثر تا 48 ساعت زنده بمانند. برای استفاده از این بسته ها، لازم است از ریختن آب همراه آرتمیا به داخل آکواریوم خودداری شود. همچنین در هنگام تغذیه ماهیان یا آرتمیاهای زنده، بهتر است سیستم فیلتراسیون آکواریوم را خاموش کنید تا آرتمیاها وارد سیستم فیلتراسیون نشوند.

آرتمیا، غذای مناسب برای ماهیان
غذاهای پولکی
شما باید از غذاهای متنوعی برای ماهیان خود استفاده کنید تا نیازهای گوناگون آنها برآورده شود. بهتر است غذاهای پولکی را در آب فرو ببرید و سپس آنها را رها کنید، زیرا این غذاها معمولا بر روی سطح آب شناور میمانند و میتوانند به اورفلو منتقل شوند. این موضوع میتواند منجر به افزایش سطح آمونیاک و نیتریت در آب شود و باعث آسیب رسیدن به ماهیان شود. شما میتوانید با رها کردن غذاها به طور آرام به سمت کف آکواریوم، میتوانید از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنید.
توجه داشته باشید که ماهی ها بسیار طمعکار هستند و هر مقدار که در آکواریوم غذا بریزید، همچنان به دنبال غذا خواهند بود. این قضیه به این معنا نیست که آنها همیشه گشنه هستند، بلکه فقط مایل به خوردن هستند، بنابراین نباید بیش از 2 تا 3 بار در طول روز غذا به آنها بدهید.
کرم میل ورم
کرم میل ورم یک نوع غذای خشک است که برای خزندگان، پرندگان، ماهیان و سایر آبزیان مناسب است. این حشره دارای ارزش غذایی بالایی است و به علاوه از پروتئین، کربوهیدرات و چربی نیز تشکیل شده است. این کرم در واقع لارو سوسک سیاه است و خالی از هر گونه انگل است. این مکمل غذایی که به صورت خشک شده مورد استفاده قرار میگیرد، جز یکی از بهترین مکملها است.
میگو
میگو، یک موجود زنده دریایی است که معمولاً به صورت غذایی مصرف میشود. برای آمادهسازی آن، شما باید تعدای میگو تازه را انتخاب کنید و پوست آنها را جدا کنید. همچنین، رگهای پشتی آنها را هم خارج کنید. سپس میگوها را با استفاده از دستگاه های موجود، خرد کنید و آنها را در یک کیسه مناسب بستهبندی کنید. سپس برای منجمد کردن، بسته را داخل فریزر بگذارید.
برای استفاده بعدی، میتوانید مقدار دلخواه از آن را جدا کنید، یخ آن را باز کنید و آن را با مکملهای غذایی مثل مولتی ویتامین و عصاره سیر غنیسازی کنید و آن را به ماهیها بدهید.

میگو
غذاهای منجمد شده
غذاهای منجمد حاوی مقداری آب هستندکه این آب دارای مقدار قابل توجهی فسفات است. به این خاطر نباید بیشتر از 2 یا 3 بار در هفته از آنها استفاده کنید.
برای استفاده از غذای منجمد، ابتدا مقدار مورد نیاز را جدا کنید و در ظرف جداگانه بگذارید. سپس برای اینکه غذا از حالت منجمد خارج شود آن را به مدت 10 دقیقه در هوای آزاد قرار دهید. پس از اینکه یخ ها باز شدند، آب اضافی را خارج کنید.
اگر دوست دارید، به مقدار دلخواه به غذا، عصارهی سیر و مولتی ویتامین اضافه کنید. این کار میتواند به تقویت سیستم ایمنی ماهیان و همچنین رشد آنها کمک کند.
نکاتی که باید هنگام انتخاب غذا برای ماهیهای آکواریومی رعایت کنیم!
انتخاب غذا برای ماهیان به عوامل متعددی وابسته است. عواملی مانند اندازه و نوع ماهی، ساختار بدنی ماهی و هدف نگهداری از ماهی در نظر گرفته میشوند. نوع ماهی تعیینکننده ترکیب مواد غذایی است که باید انتخاب شود و باید توجه شود که غذا نیازهای غذایی حداقلی ماهی را برآورده کند و با محیط زیست و شرایط مناسب ماهی سازگاری داشته باشد.
غذاهای ماهی تنوع چشمگیری دارند و فرمولاسیونهای متفاوتی دارند. برخی از ماهیان نیاز به رنگدانه در غذای خود دارند تا بتوانند رنگ خود را به بهترین شکل حفظ کنند. بسته به نیازهای ماهیان مانند سیچیلاید ها، گلدفیش ها ، رنگدانهها بسیار ضروری هستند.
بعضی از غذاها که شامل اسپرولینا ها هستند، می توانند به سلامتی ماهی ها کمک کنند. همچنین، برخی غذاهای ماهی که در بازار قابل دسترس هستند، خواص درمانی دارند و می توانند در درمان بیماری های عفونی ماهی ها موثر باشند. این غذاها حاوی انواع پروبیوتیک های فعالی هستند که می توانند در درمان بیماری های عفونی ماهی ها مفید باشند. بنابراین، برای حفظ سلامتی ماهی ها، ممکن است نیاز باشد چندین نوع غذا را در رژیم غذایی ماهی ها استفاده کنیم.