ماهیها هم مانند همهی جانداران دیگر به ویتامینها و مواد مغذی نیاز دارند تا زیبایی و چابکی خود را حفظ کنند و در برابر بیماریها مقاومت بالایی داشته باشند. در صورت کمبود ویتامین در بدن ماهیهای زینتی، آنها به مرور زمان ضعیف شده و مستعد بیماری و بیحالی خواهند بود. متأسفانه اکثر آکواریوم داران به خصوص خانگی به مسئلهی تأمین ویتامینهای مورد نیاز بدن ماهی آکواریومی خود بیتوجه هستند. البته دانستن این نکته نیز ضروری است که ویتامین دادن بیش از اندازه به ماهیها میتواند موجب مسمومیت در آنها شود.
در این مقاله از سایت آکواریوم بزرگ انزلی به شرح منابع غذایی طبیعی تأمین کننده ویتامینهای لازم ماهی و همچنین نحوه مولتی ویتامین دادن به ماهیهای زینتی پرداختهایم پس با ما همراه باشید.
ضروریترین ویتامینهای ماهیهای آکواریومی
ویتامینهایی که در ادامه نام برده میشوند برای حفظ سلامت و شادابی ماهیها ضروری بوده و لازم است که به آنها در برنامه غذایی آبزیان خود توجه ویژه داشته باشید.
اهمیت ویتامین A در بدن ماهی
خوب است بدانید که کمبود ویتامین آ موجب ضعف بینایی در ماهیان شما خواهد شد که در صورت عدم درمان، متأسفانه باعث کوری ماهی هم میشود. علاوه بر تأثیر ویتامین آ برای بینایی، این ویتامین برای رشد و سلامت بدن ماهی نیز ضروری است زیرا به بازیابی سلولی نیز میپردازد.
منابع غذایی طبیعی ویتامین آ برای ماهیان، زرده تخم مرغ، کبد و گوشت ماهی هستند. البته به این نکته مهم نیز توجه کنید که زیادهروی در دادن ویتامین آ به ماهی جاندار را مسموم خواهد کرد و با رسوب در کبد ماهی منجر به مرگ آن نیز میشود.
تأثیر ویتامین D در سلامت ماهی آکواریومی
همانطور که خود حدس میزنید ماهیها به خصوص ماهیهای زینتی آکواریومی به دلیل دور بودن از نور خورشید در دریافت ویتامین دی ناموفق هستند. ویتامین دی برای رشد و استحکام استخوان بدن ماهیها بسیار مهم است پس حتماً باید این ویتامین را از طریق غذا و مکمل جذب کنند تا بتوانند کلسیم مورد نیاز بدن خود را تأمین کنند.
از منابع غذایی ویتامین دی برای ماهیها میتوان به روغن ماهی، پودر ماهی و کبد اشاره کرد.
نیاز ماهیهای زینتی به ویتامین E
توجه داشته باشید که کمبود ویتامین ای در ماهیان بسیار شایع است. پس حتماً منابع این ویتامین را در برنامه غذایی ماهیان آکواریومی خود لحاظ کنید. نقش مهم ویتامین ای تقویت سیستم ایمنی ماهیها است و برای تخمگذاری و تولیدمثل ماهیها نیز اهمیت دارد.
منابع طبیعی ویتامین E برای ماهیان آکواریومی تخم مرغ، آرد غلات و یونجه و همچنین سبوس گندم هستند.
از مهمترین ویتامینها برای ماهیها: ویتامین C
متأسفانه، کمبود ویتامین سی نیز در بین ماهیهای آکواریومی شایع است. اهمیت بالای ویتامین سی در بدن ماهی به دلیل نقش آن در سیستم ایمنی جاندار است و در صورت کمبود این ویتامین باید منتظر عوارضی مانند خمیدگی ستون فقرات ماهی و ضعف شدید در بدن ماهی باشید.
نکته مهم در رابطه با ویتامین سی برای ماهیان زینتی این است که افزودن ویتامین سی به جیره غذایی ماهیان کم سن اهمیت بالایی دارد البته تقریباً همیشه باید به این ویتامین توجه ویژه داشته باشید. همچنین ماهیها در زمان تکثیر و تولیدمثل بیشتر به این ویتامین نیاز پیدا میکنند.
نکته: ویتامین سی در گرما از بین میرود.
نقش مهم ویتامین B2 در سلامت ماهیها
از عوارض کمبود این ویتامین کاهش رشد و اشتهای ماهی است. همچنین از دیگر عوارض کمبود ویتامین بی2 در ماهی میتوان به تغییر رنگدانه پوستی، ایجاد ضایعه چشمی و خونریزی در بدن ماهی اشاره کرد.
منابع طبیعی ویتامین بی2 پودر ماهی و گوشت، جوانه غلات، زعفران و سفیده تخم مرغ است.
نکته: ویتامین بی2 به گرما حساس بوده و از بین میرود.
برای رفع کمبود ویتامین در ماهی زینتی خود چه کنیم؟
تصور عموم این است که در صورت مواجهت با کمبود ویتامین در ماهی خود کافی است که پولکیهای ویتامینه تهیه کنند تا مشکل حل شود اما نکته مهمی که نباید فراموش کنید این است که پس از یکبار باز شدن بستهی تغذیه حاوی ویتامین، بهزودی مواد خاصیت ویتامینه بودن خود را از دست میدهند و نهایت تا یک ماه دوام بیاورند. در نتیجه راهحلهای متفاوتی نیز برای شما آوردهایم تا آنها را نیز امتحان کنید.
غذای ماهی آکواریومی خود را به ویتامین آغشته کنید.
برای این کار به روغن ماهی یا روغن مایع و چند قطره مولتی ویتامین نیاز دارید. البته به جای روغن از مقداری عسل هم میتوانید استفاده کنید. لازم به ذکر است که همان مولتی ویتامین انسانی برای این کار استفاده میشود. حال کافی است برای هر قاشق غذاخوری از تغذیه ماهی، حدود 2 قطره ویتامین در نظر گرفته و به آن اضافه کنید.
نکته: روغن یا عسل به در هم آمیختن ویتامین و غذای ماهی کمک میکند.
اسپری کردن ویتامین به تغذیه ماهی
برای انجام این کار کافی است که مولتی ویتامین را با مقدار مناسبی از آب ولرم خوب مخلوط کرده و روی مواد غذایی ماهی اسپری کنید.
مزایای مولتی ویتامین برای ماهیهای آکواریومی
ü مولتی ویتامینها باعث افزایش مقاومت ماهیان میشوند.
ü مولتی ویتامینها برای ماهیان استرس دار، ماهی تازهوارد به آکواریوم، ماهی مریض و ماهی ضعیف شده بسیار کمک کننده هستند.
ü افزایش رنگدانههای بدن ماهیهای زینتی به کمک مولتی ویتامین میتواند رخ دهد.
ü مصرف مولتی ویتامین باعث کمک به افزایش طول عمر و سلامت ماهیها میشود.
ویژگیهای یک مولتی ویتامین مناسب برای ماهیان زینتی
· برای تمام ماهیان آکواریومهای آب شور و آب شیرین مناسب باشد.
· غنی شده از ویتامین باشد.
· قابلیت اضافه شدن مستقیم به غذای خشک و منجمد ماهی را داشته باشد.
· حاوی ید که از عناصر مهم حیات آبی ماهیان آکواریومی است باشد.
· برخوردار بودن مولتی ویتامین از کیفیت بالای فرمولاسیون ساخت.
· حاوی پروبیوتیک برای تقویت ماهیان باشد.
· مواد غشایی ضدعفونیکننده در تولید و ساخت مولتی ویتامین به کار رفته باشد.
سخن پایانی
مولتی ویتامینها با دارا بودن کلیه ترکیبات مورد نیاز بدن آبزیان باعث تقویت و رشد ماهی و همچنین حفظ سلامت بدن ماهیان میشوند. رفع کمبود ویتامین در ماهی باعث پیشگیری از بروز بیماری در آکواریوم شما میشود پس اگر شما هم از علاقهمندان به نگهداری انواع ماهیهای زینتی در آکواریوم خانگی هستید همواره به این مسئله توجه ویژه داشته باشید.
امیدواریم این مطلب از وب سایت مجموعهی بزرگ آکواریوم انزلی برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.